Ízek és kalandok

                                                                                                                                                                                                                                           

Pár szóban az oldalról
 
Hátizsák
 
Mi újság?
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2010-03-18
 
okosságok

 

 
Időjárás

Magyarország időjárása

A részletekért klikk a képre.

 
Ajánlott oldalak

www.utikalauz.hu

www.virageso.gportal.hu

http://blogok.info

 
Kitekintés

Hellasz

"saját levében"

Margit2 honlapja

Gesztenye

Donna

Feje főz

Sissi lapja

Andi konyhája

Molnárka kertje

Édes otthonunk némi sóval

Mary konyhája

Tálaló

Réka naplója

Ami a mi konyhánkól kikerül

 

 

 

Bannerem

 
Ha it jársz néha etesd meg!

 

 
ajánló

 
Virágeső

Virágeső

Promote Your Page Too

 

 

 
widget

Legjobb receptes blogok

 
2011. január

 

 

 

 

Görögoszágban éjfélkor vasilopita-t,vagyis újévi kenyeret szel annyi részre a családfő, ahányan vannak. Egy pénzérme van elrejtve a kenyérbe. Természetesen, akinek a pénzérmés szelet jut, az lesz a legszerencsésebb a  következő évben.

Én is megpróbálkoztam az újév napján a kenyérsütéssel.Az első nem sikerült túl jól, mondhatni ehetetlen lett.Valószínű régi volt az élesztő.A következőt átszerveztem egy kicsit,gépben kelesztettem és a sütőben sütöttem ki.Szenzéciós lett.

AZ ÉN HÁZI KENYEREM

Leírom hogyan készült:

   3,7 dl víz

  70 dkg liszt BL-55

  2 db közepes főtburgonya összetörve

  1 cs szárított élesztő

  1 ek cukor

  4     ek étolaj

só és egy késhegynyi citromsav.(az utóbbi nem tudom miért kell bele de olvastam valahol)

 

Miután a gépben meg kelesztettem,sütőzacskóban még egy félórát hagytam kelni, majd betettem a sütőbe 170 fokra és 1 órát sütöttem.10 percel a vége előtt kicsit vizes kefével átkentem.Nagy sikerem volt vele, eddig ez lett a legjobban sikerült kenyerem ezért gondoltam megosztom másokkal is.

    

 

Hogy is van ez a farsang? Utána néztem egy kicsit.

Nekem a farsang szó hallatán a nagymamám szalagos fánkja és az iskolai farsangi bállak jutnak az eszembe. Kezdődik ugye vízkeresztkor (január 6.) és tart húshagyókeddig vagy hamvazószerdáig, (ami 2011-ben március 15) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig. A farsang hossza évről-évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. Ez a 40 napos nagyböjt nagyszombat délig tart. Vallási szempontból hamvazószerdán szentelt hamut hint fejünkre, homlokunkra az egyház az alábbi mondatta:

"Emlékezzél meg ember arról, hogy porból vagy és porrá leszel, a porba visszatérsz".

II. Orbán pápa 1091-ben rendelte el, hogy a papok minden keresztény homlokát hamuval kenjék meg ezen a napon, ez a szokás a katolikusoknál mindmáig fennmaradt. A templomban a mise után a pap az előző évi szentelt barka hamuját megszenteli, s avval rajzolja a keresztet a hívek homlokára. A hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert.Más szempontból viszont a tavaszvárás, jelmezes mulatságok, felvonulások, disznóvágások jellemzik ezt az időszakot. Farsanghétfőtől húsvétig tilos az esküvő, a tánc és a vigadalom. Húshagyókedd (2011 március 15): A farsangtemetés időpontja. A farsang utolsó napja. Hamvazószerda: a husvéti böjt kezdete.Torkos csütörtökön a nagyböjtöt egy napra felfüggesztették, hogy a farsangból maradt ételt elfogyasszák. Emellett zsíros ételeket és fánkot készítettek. Húsvétig az utolsó alkalom a kiadós étkezésre.

 

 

 

 

Farsang lévén többször próbálkoztam a fánk sütéssel, de sehogy sem akar összejönni. Így egy kis stílust váltottam és nosztalgia gyanánt megsütöttem életem első Baklaváját.

Íme:  

BAKLAVA

 

                     

 

és a recept: 

 -45 dkg darált dió

 -10 dkg cukor

 -őrölt fahéj

 

-12 lapos réteslap

 -20 dkg olvasztott vaj

 - méz

 -citrom héja és leve

  -kupica konyak

Összekevertem a diót, cukrot és a fahéjat. A tepsi alját megvajaztam és belerétegeztem a rétes lapokat és a diós keveréket úgy, hogy kettesével raktam a réteslapokat és vajjal megkentem, erre dió, ami alatt szintén megkentem vajjal a réteslapot. És így sorba. Még sütés előtt bevagdostam. Majd 170 fokon kb. 40 percig sütöttem. Amíg aranyszínű nem lett. Közben 20 dkg cukrot , kb.2 dl vizet, valamennyi mézet egy citrom héját és levét felforraltam majd egy egy kicsi konyakot tettem hozzá és a forró sütire öntöttem. Azután egy kicsit letakartam, amíg az összes szirupot magába nem szívta. Ennek a sütinek nagyon édesnek, kissé ragacsosnak kell lennie. Az igazi hamisítatlan Baklava is nagyon tömény és istenien édes.

Több alkalommal voltunk Görögországban de a Baklava mindig szerepelt a  görög konyha repertoárjában.

Közel-Keleten és a Balkánon elterjedt Baklava nálunk is lépten-nyomon kapható, ráadásul különböző változatokban, a törököknél a különlegesen finom pisztáciás változat is felbukkant. A klasszikus Baklava akkoriban állítólag 15 rétegből állt. A leginkább hiteles történet szerint a ma ismert Baklava fajtáit a Topkapi Palota birodalmi konyháiban sütötték ki. Ismereteink szerint a szultán a ramadán 15 napján tálcányi Balkavát kínált a janicsároknak, és azt az ünnepi felvonulást Baklava Alayı-nak nevezték el.

 

   

Nos hát, igen ezt is én követtem el a minap.

ANDI TÚRÓ TORTÁJA

 

 Úgy kezdtem, hogy 7 tojásból 7 evőkanál liszből és 7 evőkanál cukorból piskótát sütöttem gáztepsi méretben. (Igen, valóban nincs benne sütőpor.) 180 c-on és 15 perc alatt. Megliszteztem, föltekertem. Kihűlve szét gurítottam és jól megkenntem barack lekvárral majd jó szorosan visszatekertem. Összedobtam a tölteléket: Félkiló túróhoz 10 dkg porcukrot és 1cs vaniliás cukrot kevertem. 2 evőkanál zselatint 2 dl gyümölcslébe feláztattam és felmelegítettem. Majd 3-4 dl habbá vert tejszínnel eggyütt a túróskrémhez kevertem. Gazdagíthatod citrom levével ,reszelt héjával és akármien gyümöldarabokkal is. A piskóta tekercset felkarikáztam és kibéleltem vele egy műanyag tálat. Majd bele öntöttem a krémet és hidegre tettem. Hát nemondjam, hogy osztatlan sikert arattam vele. Még vendégek sem kelettek hozzá.

Végre egy leveles tészta, amiből jól jöttem ki. Többször próbálkoztam már de még sosem sikerült ilyen jóra. Ennek már a tésztáján is szépen látszottak a rétegek. A recept, amit az "Andi konyhája oldalon" találtam első olvasatra bizarrnak tűnt.(1 kg vaj). De a vége szerintem nagyon jó lett. Öt részre osztottam a tésztát, amiből 4db-ot lefagyasztottam. Egyből pedig sajtos rolót kreáltam.

A leveles tészta hozzávalói:

1 kg liszt +10 dkg

1 kg margarin

3 dkg só

1 dl olaj

0.5 dl ecet (10%)

Összegyúrtam az 1 kg margarint a 10 dkg lisztel és hűtőben félórát pihentettem. Majd 1kg lisztből az ecetből, olajból és a sóból kb.5 dl vízzel tésztát gyúrtam. A víz lehet több is kevesebb is, attól függ, milyen a liszt. Fél órát pihentettem, majd kinyújtottam és a közepére tettem a vajas tésztát és minden oldalról ráhajtottam. Kinyújtottam  majd egyszer szimplán és egyszer duplán  hajtogattam. Pihentetés következett, fél óra, majd újból megismételtem a szimpla és a dupla hajtogatást. Öt részre osztottam, amiből négy ment is a fagyóba.

Sajtos roló.

Téglalap alakúra nyújtottam a leveles tésztát. 10-12 darabba fel csíkoztam. Még korábban egy söprűnyelet eldaraboltam azután alufóliába becsavartam. Erre feltekertem a tojással meg kent tészta másik felét. Kis pihentetés után 170 fokon 20 percig sütöttem. Fontos, hogy még melegen lekel húzni a fóliáról a tésztát, mert különben nehezen fog lejönni.

Sajtkrém

20 dkg reszelt sajt,4 tojás sárgája, 2 kanál liszt, só, 2 dl tej sűrűre kell főzni, majd kihűteni. Miután kihűlt 10 dkg margarinnal fel habosítottam.

Betöltöttem a tésztába és a végeit reszelt sajtba nyomkodtam.

 

 

 

Vasárnap nagyon nem tudtam, hogy mit is főzhetnék. Nálunk vasárnapi ebédben a biztos pont, az a húsleves, ami kihagyhatatlan. A második fogásnak pedig találtam az interneten egy receptet, amit kipróbáltam és nagyon bejött az egész családnak. Ez a :

Rántott töltött kelkáposzta

Sós vizben, amibe tettem párszem kömény magot, megfőztem a kelkáposztát egyben (Vigyázat gyorsan túl fő)

A töltelék: 3 db keményre főtt tojás, 20 dkg sonkás felvágott, kicsi piros paprika, bors, fél pohár tejföl.(Csak a fantázia szab határt, annyi mindent lehetné még bele tenni). Ezt apróra daraboltam és összekevertem, majd betöltöttem a káposzta levelekbe úgy, mint a töltött káposztát. Paníroztam, majd bő forró olajban kisütöttem. Másnap is nagyon finom volt. Érdemes kipróbálni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
 
3 hozzászólás
2011.05.24. 07:39
andi

Köszi!

2011.05.23. 15:30
király

2011.05.23. 15:29
ödön

 
Névnap

 

 
Hóravaló
 
Bácskai Napló
 
Bácskai receptek
 
Wass Albert gondolatai
 
Szendvicsek, előételek

Tojásos melegszendvics

 
Pillanatok a konyhámból

Brokkolis tészta

Canneloni újragondolva

Chilis bab

Cézár saláta

Dermedt saláta

Frutti di Mare spagetti

Gezemice

Gnocchi

Gyros

Illovai rakottas

Karfiolos-gombás tészta

Ketchup házi

Kínai mézes csirke pirított tésztával

Lasagne

Padlizsános tészta

Rakott zöldbab

Rakott padlizsán mennyei raguval

Rántásos gombóc

Rántott töltött kelkáposzta

Muszaka

Őzgerincben sült csirkemell

Tejszínes-gombás ravioli

Tejszínes, sajtos rakotttészta

Temesvári sertéstokány

Tócsni

Töltött cukkini

Töltött karalábé

Töltött zsemlevekni

Zakuszka

Zöldbabos tészta

Vadásznokedli

 

 

 
Levesek
 
Köretek
 
Édességek

Albert kekszes

Amerikai fánk

Ananászos répatorta

Andi túró tortája

Aranygaluska

Asztória szelet

Bajor kifli

Baklava

Banános kuglóf

Bejgli

Bogyós gyümi torta

Bögrés mézeskalács

Churros

Citromos szelet

Cukrozott narancshéj

Csiga torta

Csokis, gesztenyetorta

Csokis golyók

Csokis kókuszcsók

Csokis-vaníliás karika

Diócska

Éclair fánk

Fahéjas-csokis keksz

Farsangi fánk

Ferrarrossi

Fitoura

Focitorta

Francia mákos krémes

Gyors kókuszos

Habkönnyű citromos kuglóf

Húsvéti bárányka és nyuszi

Kakaós csiga

Kapros-túrós

Keksz tekercs

Kinder pingui szelet

Kókuszos

Kókuszos szelet

Kókuszos sütemény

Kürtöskalács

Mákos-citromos szelet

Mákos szelet

Meggyes-túrós pite

Mézeskalács és bonbon

Mini töltött fánk

Néger szelet

Panettone

Penészke

Pogácsa krémsajttal

Pudingos csiga

Pudingos kalács

Puszidli I

Puszedli II

Reszelt, habos, almás sütemény

Ribizlis muffin

Szilvás Bakewell pite

Szilvás lepény másként

Szilvás pite

Szülinapi csokitorta

Szülinapi csokitorta II

Szülinapi csokitorta III

Sajtos puffancs

Sajtos roló

Sajtos tallér

Sós kockák

Tejfölös szelet

Tejszínes citromtorta

Tiramisu

Tökös-csokis Haloween kekszek

Töltött kifli

Túrófánk

Túró krokett

Túrós süti

Túrótorta

Vaníliás gyümölcs kosárka

Vargabéles

 

 

 
Kenyerek, lángosok

 

Az én házi kenyerem

Burgonyás lángos

Csirkés házi wrap

Fehérkenyér

Házi kenyér

Kenyérlángos

Kombe

Lábasban sült cipó

Mozaikkenyér

Pizzagolyók

Sajtos hajtovány

Sonkás-sajtos tekercs

Tökéletes fehérkenyér

Vimpikifli

 
Italok

Karotin bomba

Bodzaszörp

Bailey's

Csoki likőr

 
üzenődoboz

 

 
Valutaváltó

 
Tartalom

Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon    *****    Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierjèt!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre