A klasszikus aranygaluska
2011.08.25. 14:23
ARANYGALUSKA
Nagy a család, így a Péter Jánosné szakácskönyvében leírt mennyiségeknek dupláját vettem.
1 kg liszt
6 dl tej
16 dkg cukor
1 cs élesztő (5 dkg)
6 tojás sárgája
16 dkg vaj
pici só
citromhéj
Mivel ez a mennyiség már sok lett volna a kenyérsütő gépbe, így kézzel dagasztottam be. Amikor megkelt ujjnyi vastagra nyújtottam és pogácsaszaggatóval kiszaggattam.Nem volt dióm, így dejót használtam. Kivajazott edénybe leraktam a pogácsákat egymás mellé, megszórtam cukros dejóval és meglocsoltam olvasztott vajjal.(Ha egyenként belemártjuk a pogácsákat az olvasztott vajban, akkor nem ragadnak össze) Lehet fahéjat is hozzá keverni. Addig ismételtem a sort, míg el nem fogyott. Közepesen meleg sütőbe 35-40 percig sütöttem.
A végén vanília sodóval tálaltam.
Vanília sodó
4 tojássárgája
8 dkg cukor
1 púpozott ek liszt
2 cs vaníliás cukor
5 dl tej
2 dl habtejszín
1. Szétválasztjuk a tojásokat. A tojások sárgáját a cukorral és a liszttel kikeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrokat.
2. Apránként felengedjük a tejjel és a tejszínnel, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve krémmé főzzük. Számolni kell azzal, hogy álltában is sűrűsödni fog.
3. Tálalás előtt lehűtjük.
Van ennek egy, egyszerűbb változata is, amikor a vaníliás pudingport dupla mennyiségű tejjel készítjük el. Tehát az 1 csomag vaníliás pudingot 1 liter tejjel főzzük meg és adunk hozzá kb. 8 evőkanál cukrot és két vaníliás cukrot. Ez van, amikor kevés az időm.
Jó étvágyat!
|