Kenyér
2012.02.24. 20:23
„Házi kenyér recept - szigetmonostori Lacibától” címen találtam ezt a kenyér receptet a neten, amiről első olvasás után úgy gondoltam, túl egyszerű, hogy igaz legyen.
Így szól a recept:
• 3,5-4 dl langyos víz
• 2 evőkanál étolaj
• 4 mokkás kanál só
• 2 mokkás kanál cukor
• 1/3 élesztő
• 1/2 evőkanál ecet
• 2 evőkanál rozsliszt (helyettesíthető finomliszttel)
A fenieket összekeverni egy tálba, meleg helyre tenni kb. fél órára (közben lehet inni egy sört)
Ha letelt az idő 1/2 kg finom és 15 dkg réteslisztet jó alaposan össze kell gyúrni. Majd megint meleg helyre tenni fél órára. A réteslisztet ki lehet váltani finomliszttel, de rétesliszttel finomabb.
Fél óra múlva kb. 2-3 szorosára dagad. Ki kell lisztezni egy tepsit, az elődagasztott tésztát kicsit átgyúrni, formázni majd a tepsibe tenni. A tetejét tojássárgájával bekenni.
Rá lehet szórni: korpát, szezámmagot, napraforgómagot, vagy bármit ami tetszik, és bevagdosni egy éles késsel. Letakarva a kemence mellett 1-2 órán keresztül keleszteni (ha nincs kemence megteszi az eddigi meleg hely is). Ennyi idő alatt szépen megdagad, majd előmelegített sütőben a legmagasabb fokozaton megsütni 40-45 perc alatt.
Megsütöttem és nagyon jóra sikerült, a belseje puha és fehér, pont olyan amilyennek, egy kenyérnek lennie kell.
|