Egy elegáns sütemény
2011.11.30. 20:06

A párom anyukájától kaptam ezt a receptet, egy jó darabig csak félre rakosgattam, mert sok tojás kell hozzá
és a tojás manapság elég drága.
De aztán végül is a párom utolsó munkanapján ezzel (is) kínálta meg a volt kollegákat. Finom is és mutatós is.
Francia mákos krémes
A mézes lapokhoz:
-
30 dkg liszt
-
10 dkg porcukor
-
1 ek méz
-
7,5 dkg vaj
-
2 tojás
-
1 kk szódabikarbóna
A mákos piskótához:
-
180 g cukor
-
120 g liszt
-
6 db tojás
-
3 ek víz
-
fél dl étolaj
-
1 kk sütőpor
-
95 g őröletlen mák
Krémhez:
-
3 tojássárgája
-
15 dkg porcukor
-
35 dkg vaj
-
2 cs vaníliás pudingpor
-
7 dl tej
Tetejére:
Mákos piskótatészta készítése:
-
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd apránként hozzáadjuk a vizet, és az olajat. Hozzáadjuk a mákot is.
-
A tojásfehérjét habbá verjük és felváltva a sütőporral elkevert liszttel, lazán beledolgozzuk a mákos keverékbe. Vigyázzunk, hogy a hab ne törjön.
-
Sütőpapírral kibélelt közepes tepsiben 180 fokon világos színűre sütjük (kb. 20 perc, tűpróba!).
Mézes lapok készítése:
-
Összegyúrjuk a hozzávalókat, majd a tésztát kettévesszük, kinyújtjuk és 2 lapban 180 fokon, kb. 10 perc alatt világosbarna színűre megsütjük (ugyanabban vagy ugyanakkora méretű tepsiben, mint a mákos piskótát).
Krém készítése:
-
A tojássárgáját habosra keverjük a vajjal. A pudingport a tejjel és a cukorral megfőzzük, majd amikor már csak langyos, a tojásos vajjal kikeverjük.
Összeállítás:
-
Először is, 5-6 ek krémet tegyünk félre a tetejéhez. Alulra kerül a mézes lap, arra a krém fele, majd a mákos piskóta, majd a krém másik fele, mézes lap, krém.
-
A tetejére durvára vágott pirított diót szórunk.
|