Ízek és kalandok

                                                                                                                                                                                                                                            

Pár szóban az oldalról
 
Hátizsák
 
Mi újság?
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2010-03-18
 
okosságok

 

 
Időjárás

Magyarország időjárása

A részletekért klikk a képre.

 
Ajánlott oldalak

www.utikalauz.hu

www.virageso.gportal.hu

http://blogok.info

 
Kitekintés

Hellasz

"saját levében"

Margit2 honlapja

Gesztenye

Donna

Feje főz

Sissi lapja

Andi konyhája

Molnárka kertje

Édes otthonunk némi sóval

Mary konyhája

Tálaló

Réka naplója

Ami a mi konyhánkól kikerül

 

 

 

Bannerem

 
Ha it jársz néha etesd meg!

 

 
ajánló

 
Virágeső

Virágeső

Promote Your Page Too

 

 

 
widget

Legjobb receptes blogok

 
2012 április

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Sajtos tallér

  2012.04.24. 21:50

Ez szintén egy régi recept a nagymamám füzetéből. Egy speciális sütő kell hozzá, amit ma már csak a vásárokban látok néha. Két vas lapja közzé kell betenni a tésztát, összeszorítani és nyílt láng fölé tartani.
A napokban ellő szedtem a mamám régi vas, tallér sütőjét és nekiláttam. Már a tízedik darab sütésénél pont olyan füst volt a konyhámban, mint valamikor az övében.
Ez volt az egyik fajta sütemény, amit ha iskolás koromban kirándulni mentünk mindig csomagolt nekem. A másik pedig a darálós keksz, de erről majd később.

 

SAJTOS TALLÉR

Hozzávalók:
1 kg liszt
20 dkg reszelt sajt
25 dkg zsír
1 cs. sütőpor
3 db tojás
1 tejföl
1 cs. egész kömény
2-3 teáskanál só

A lisztet a zsírral morzsoljuk el, majd az összes hozzávalóval együtt gyúrjuk össze. Egy kissé kemény tésztát fogunk kapni.
Tegyük a gázláng fölé a sütőt, hogy jól át melegedjen. Kis gombócokat formázunk a tésztából, a sütő alsó és felső lapját is olajozzuk be, utána tegyük bele a gombócot és lapítsuk szét. Majd tartsuk a gáz lángja fölé, néhány perc múlva fordítsuk át.



Régi emlék

  2012.04.17. 21:30

A Dédi keksztekercse

Féltve őrzöm ezt a rám maradt receptet, mint ahogy a megsárgult lapok még ma is őrzik a kézírását. Amikor előveszem egy-egy régi receptjét eszembe juttatják egyszerűségét és nagyszerűségét. Midig kész volt segíteni és mindig volt ideje rám, mint ahogy a gyerekeimre is. Rántásos gombóc, foghagyma leves, a világ legfinomabb paradicsomszósza, szeretet, gondoskodás, a betegségben ápolás még a szülők helyett is….ilyen volt Ő.

Keksz rolád

½ kg kekszet ledarálunk, ehhez adunk 2 dl feketekávét, 1 dl rumot, 15 dkg porcukrot, 2 dkg kakaót, lehet hozzátenni még 10-15 dkg darált diót is. Ezt jól összegyúrjuk. Sütőpapíron ujjnyi vastagra kinyújtjuk majd meg kenjük az alábbi töltelékkel:
10 dkg vajat 15 dkg porcukorral, egy kevés rummal habosra keverünk, utána rákenjük a tésztára és jó szorosan feltekerjük. Hideg helyen állni hagyjuk, utána szeleteljük.

Egyszerű és nagyszerű !

Ahány ember, annyiféle reggeli!

  2012.04.16. 23:48

 

A hétvégén mindig nagy feneket kerítünk a reggelinek, megadjuk a módját, mert ilyenkor jobban ráérünk, ilyenkor együtt van az család apraja nagyja. Én is nagyobb kedvel készítek bármit és főként ez hozza elő belőlem a kreativitásomat és pillanatok alatt varázsolok valamit az asztalra, ami soha nem diétás.
Akik arról beszélnek, hogy az egészséges életmód milyen fontos része a bőséges reggeli, lehet, hogy nem pont ilyenre gondolnak. De egy ilyen reggelitől biztosan nem romlik az egész napi teljesítményünk.
Mi ezt otthon úgy hívjuk, hogy tojáslepény.

 

 

Mozaikkenyér

  2012.04.16. 22:48

Mozaikkenyér

Itt a tavasz és újból előkerült a töltött zsemle vekni.

 

Már van retek, újhagyma, paprika, ilyenkor célszerű elkészíteni. Praktikus, mert több napig is eláll és uzsonnára is tudják vinni a gyerekek.

Hozzávalók: 1 db zsemlevekni, 10 dkg vaj, 15 dkg májkrém, 20 dkg kolbász, 20 dkg felvágott, 20 dkg gépsonka, 1 cs zöldhagyma, 1 cs piros retek, 3 db zöldpaprika, 3 db savanyú uborka, 3 db főtt tojás, só, bors.

A zsemlevekni két végét levágjuk, a belsejét kiszedjük, amit apróra elcsipkedünk. Sózzuk, borsozzuk, majd összedolgozzuk a vajjal és a májkrémmel végül az apró kockákra aprított zöldségekkel. Szorosan tömörítve visszatöltjük a kenyérbe. Folpakkal jó erősen átkötjük. Majd 15 percre a fagyasztóba tesszük. Utána már csak a hűtőbe tároljuk.

Korábban egyszer már írtam róla. Akkor egy ballagási hidegtál főszereplője volt.
Tényleg nagyon finom!

Mákos citromos

  2012.04.16. 21:37

Ezzel a húsvét másnapjával mindig bajban vagyok, már ami a sütést illeti. Mert ugye, az természetes, hogy az ünnepi asztalra több félét is süt az ember, de ezt mi gyorsan el is tüntetjük. És akkor jön a húsvét hétfő, amikkor illendő a locsolókat megkínálni valamivel. Mit lehet ilyenkor tenni, mint vasárnap este neki állni és sütni, hogy másnapra legyen.

 

 

Mákos-citromos

Hozzávalók:
Tésztához:
4 tojás
4 evőkanál víz
8 kanál kristálycukor
7 kanál liszt
1 púpos evőkanál szemes mák
1/2 csomag sütőpor

Krémhez:
5 dl tej
2 csomag vanília puding
4 evőkanál porcukor
1 margarin
20 dkg porcukor
2-3 db citrom
citromízű gyümölcskocsonya

Vizes piskótát sütünk 4 tojásból. A fehérjéhez hozzáteszem a 4 evőkanál vizet, ha felverődött, 8 kanál kristálycukrot és a 4 tojássárgát is hozzáadom, ezután 7 kanál lisztet, 1 púpos evőkanál egész mákot, és fél csomag sütőport keverek bele. Kétszer ilyen lapot sütünk de csak az egyikbe teszünk mákot.

A krémhez az 5 dl tejet a 2 csomag vaníliás pudinggal, és 4 a evőkanál porcukorral sűrűre főzzük. Egy Ramát kikeverünk 20 dkg porcukorral, 2 citrom levével, egyik citrom lereszelt héjával és ha a puding kihűlt, a kettőt összekeverjük. A tetejére, vékonyra vágott citromkarikákat teszünk, és erre öntjük az elkészített citromízű gyümölcskocsonya port.
Összeállítása: piskóta + krém + piskóta + krém + vékony citromkarika + citromízű gyümölcskocsonya.

Igyunk is!!

  2012.04.09. 19:13

Kifőztük 2012. áprilisi számában akadtam erre a csoki likőr receptre. Pillanatok alatt kész és nagyon finom.
Így találtam az újságban a receptet, de nekem miután lehűlt nagyon sűrű lett, ezért kiegészítettem 2 dl tejjel.

Csoki likőr

Hozzávalók 7 dl-hez:
• 3 tojássárgája
• 15 dkg porcukor
• 3 dkg kakaópor
• 2,5 dl tejszín
• 1 rúd vanília
• 10 dkg étcsokoládé
• 1,5 dl vodka
• 1/2 dl rum

Habosra keverjük a tojás sárgákat a porcukorral, a kakaóporral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a tejszínnel. Kis lángon kevergetve besűrítjük, de nem kell forralni (mert akkor a tojás kicsapódik)! A tűzről levéve folyamatos keveréssel beleolvasztjuk az apróra tört csokoládét, majd az egészet hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a vodkát és a rumot, üvegbe töltjük és a hűtőben tároljuk.
Ha valaki nem szereti, akkor a rum helyett is tehet vodkát a likőrbe.


A locsolóknak készült.

  2012.04.09. 18:44

 

Húsvét másnapján katicának öltözött tojásokkal vártuk a locsolókat.
Nem kellett hozzá sok minden: kifújt tojások, piros, fekete és fehér tempera, fekete keménypapír. A többi már csak kézügyesség.
Jó kis elfoglaltság a gyerekeknek vagy akár az egész családnak
.

Sok boldog szülinapot!

  2012.04.05. 10:38

Csokitorta

Ezt a tortát a „kislányom” 19. születésnapjára sütöttem.

Álljon itt egy üzenet Neki:

Senki nem kérdezte akarsz-e megszületni,
És a távozásról is más fog dönteni.
De a közte lévő idő a Te kezedben van.
Ne hagyd veszendőbe menni.

Egy héten belül volt mind a kettőnk születésnapja. Különbség csak annyi, hogy ő még örül neki, én az enyémnek már nem annyira, ilyenkor a happy és a birthday már kezd eltávolodik egymástól!

Már egyre magabiztosabb vagyok a tortasütésben. Erre a tortára most kipróbáltam a hamis marcipán bevonatot.

 

4 tojásos (26 cm átmérőjű tortaformához)

20 dkg cukor+ 8 dkg a habba
35 dkg liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
4 tojás
1 cs sütőpor

Szétválasztom tojásokat és a fehérjéből 8 dkg cukorral és egy pici sóval kemény habot verek.
Utána elkeverem a tejet, olajat, tojások sárgáját és a cukrot.
Elkeverem a sütőporos lisztel majd apránként beleteszem a felvert habot és simára keverem.
Ezután tortaformába tesszem, aminek csak az alján legyen papír. A forma oldalára húzogassuk kicsit fel a tésztát, így sülés közben jobban tud kapaszkodni, egyenletesebb lesz a végeredmény.
175 fokos sütőben sütm kb. félórát.

Ezzel a krémmel töltöttem meg.

Hozzávalók:
5 tojás
25 dkg cukor
3 ek kakaó
10 dkg étcsoki
rum ízlés szerint
20 dkg vaj (nem margarin)

A keverőtálba kimérjük a cukrot és rátörjük a tojást, mixerrel felhabosítjuk. Forró gőz fölé tesszük, és kb.10 percig kevergetjük. A forró krémre szitáljuk a kakaót, beleöntjük a csokit is, majd jól elkeverjük benne.
Hűtőbe tesszük, hogy jól lehűljön. Meglágyítjuk a vajat és belekeverjük a hideg krémbe, utána jól kihabosítjuk. Így egy nagyon könnyű habos krémet kapunk.
Nekem ez a mennyiség elég volt egy 26 cm-es tortába és a külsejére is.

Hamis marcipán a bevonáshoz

1 dl tej
35 dkg kristálycukor
10 dkg rétesliszt
10 dkg finomliszt
12,5 dkg vaj vagy margarin
kevés mandulaaroma
A tejet a cukorral felforraljuk, majd alacsony hőmérsékleten pár percig gyöngyöztetjük.
Apránként hozzáadjuk a kétféle liszt keverékét és állandóan keverve sűrűre főzzük kb. 10 percig.
Belerakjuk a margarint és az aromát. Ha többet rakunk a mandula aromából akkor zöldesre színezi.
Majd miután kihűlt, hűtőbe rakjuk.
Használat előtt alaposan átgyúrjuk, a kéz melegségétől nagyon szépen formálható lesz. Ha szükséges gyúrjunk hozzá porcukrot. Ételfestékkel színezhetjük. Innen kezdve használhatjuk bármire.

 

Akár a locsolóknak is!

  2012.04.04. 13:07

Csokiba mártott, cukrozott narancshéj

4 db narancs héját (jó vastaghéjú narancsot válasszunk)vékony csíkokra vágtam és egy napra vízbe áztattam, közben néha lecseréltem a vizet.
20 dkg cukorhoz adtam 1 dl vizet, és sziruppá főztem, majd beletettem a narancshéjat és kb. 1 órán át nagyon lassan főztem, majd egy műanyag tálcára szétraktam és megszárítottam.

Csokimáz:
10 dkg cukor, 2 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál víz, ezeket jól összeforraltam. Majd beletettem 10 dkg étcsokit, és 10 dkg margarint, de ezzel már csak éppen összeolvasztottam és nem forraltam.
Még forrón belemártogattam a narancshéj szeleteket a csokiba. Amikor sűrűsödött a máz visszamelegítettem.
Előző évben, amikor Kettseeben voltunk a Hauswirth csokoládégyárban, ott vásároltam egy doboz csokiba mártott cukrozott narancshéjat és most házilag is sikerült ugyan azt az édességet produkálnom.

Miért tojik a húsvéti nyúl tojást?

  2012.04.03. 15:23

 

Valószínű, hogy a tojás termékenységi szimbólumával kapcsolták össze a húsvéti nyúl tevékenységét. Szinte valamennyi kultúrában fellelhető a tojás teremtésmítosza.

A finn Kalevala szerinti teremtődés:

"Tört tojásnak alsó fele
Válik alsó földfenékké,
Tört tojásnak felső fele
A felettünk való éggé,
Sárgájának felső fele
Fényes nappá fenn az égen,
Fehérjének felső fele
A halovány holddá lészen;
Tojáson mi tarka rész volt,
Égen csillag lesz belőle,
Tojáson mi feketés volt,
Lesz belőle ég felhője

A régi pogány hagyományok egy része beépült az európai kultúrába és a keresztény vallásba is, ünnepeink nagyrészt pogány eredetűek. A tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap a pogány hagyomány szerint Ostra istennő napja volt, a tavasz ünnepe. A húsvét angol Easter, vagy német Oster elnevezése a germán tavaszistennő Ostra nevéből ered.

Ostra az újjászületés, a termékenység istennője, tavaszi virágokkal, indákkal körülvéve, tojással kezében, lábánál nyulakkal, feje felett repkedő madarakkal ábrázolják. Fejét tavaszi virágokból font koszorú ékesíti. Az istennő és a kezében lévő tojás a természet, az emberek újjászületését, a tavaszi ébredést szimbolizálja. Ostrának a legenda szerint volt egy különleges madara, amely színes tojásokat tojt. Egy napon az istennő a madarat a gyerekek szórakoztatására nyúllá változtatta, azóta tojnak a nyulak színes tojásokat.
 

Lőrinc Pál: Három füles


Három kis nyúl ül a réten.
Mesebeli faluszélen.
Előttük egy halom tojás,
Húsvét táján ez így szokás.

Festék is van jócskán, bőven,
Fut az ecset tekergően.
Tojáson a színes csíkok
Olyan, mint a fürge gyíkok.

Nyúlapó is megjön közbe,
Leül köztük ott a földre.
Nagy bajuszát simogatja,
Tojásokat válogatja.

Szebb az egyik, mint a másik,
Nincsen köztük mely hibázik.
Ügyes ez a három füles,
Nem lesz a tál sehol üres.

Jut is bőven minden házba,
Locsolóknak tarisznyába.
Kinek nem jut fusson ide,
Nyúlapó tesz a zsebibe.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Névnap

 

 
Hóravaló
 
Bácskai Napló
 
Bácskai receptek
 
Wass Albert gondolatai
 
Szendvicsek, előételek

Tojásos melegszendvics

 
Pillanatok a konyhámból

Brokkolis tészta

Canneloni újragondolva

Chilis bab

Cézár saláta

Dermedt saláta

Frutti di Mare spagetti

Gezemice

Gnocchi

Gyros

Illovai rakottas

Karfiolos-gombás tészta

Kínai mézes csirke pirított tésztával

Lasagne

Padlizsános tészta

Rakott zöldbab

Rakott padlizsán mennyei raguval

Rántásos gombóc

Rántott töltött kelkáposzta

Muszaka

Őzgerincben sült csirkemell

Tejszínes-gombás ravioli

Tejszínes, sajtos rakotttészta

Temesvári sertéstokány

Tócsni

Töltött cukkini

Töltött karalábé

Töltött zsemlevekni

Zakuszka

Zöldbabos tészta

Vadásznokedli

 

 

 
Levesek
 
Köretek
 
Édességek

Albert kekszes

Amerikai fánk

Andi túró tortája

Aranygaluska

Asztória szelet

Bajor kifli

Baklava

Banános kuglóf

Bejgli

Bogyós gyümi torta

Bögrés mézeskalács

Citromos szelet

Cukrozott narancshéj

Csiga torta

Csokis, gesztenyetorta

Csokis golyók

Csokis kókuszcsók

Csokis-vaníliás karika

Diócska

Éclair fánk

Fahéjas-csokis keksz

Farsangi fánk

Ferrarrossi

Fitoura

Focitorta

Francia mákos krémes

Gyors kókuszos

Habkönnyű citromos kuglóf

Húsvéti bárányka és nyuszi

Kakaós csiga

Kapros-túrós

Keksz tekercs

Kinder pingui szelet

Kókuszos

Kókuszos szelet

Kókuszos sütemény

Kürtöskalács

Mákos-citromos szelet

Mákos szelet

Meggyes-túrós pite

Mézeskalács és bonbon

Mini töltött fánk

Néger szelet

Panettone

Penészke

Pudingos csiga

Pudingos kalács

Puszidli I

Puszedli II

Reszelt, habos, almás sütemény

Répatorta

Ribizlis muffin

Szilvás Bakewell pite

Szilvás lepény másként

Szilvás pite

Szülinapi csokitorta

Szülinapi csokitorta II

Szülinapi csokitorta III

Sajtos puffancs

Sajtos roló

Sajtos tallér

Sós kockák

Tejfölös szelet

Tejszínes citromtorta

Tiramisu

Tökös-csokis Haloween kekszek

Töltött kifli

Túrófánk

Túró krokett

Túrós süti

Túrótorta

Vaníliás gyümölcs kosárka

Vargabéles

 

 

 
Kenyerek, lángosok

 

Az én házi kenyerem

Burgonyás lángos

Csirkés házi wrap

Házi kenyér

Kenyérlángos

Kombe

Lábasban sült cipó

Mozaikkenyér

Pizzagolyók

Sajtos hajtovány

Sonkás-sajtos tekercs

Vimpikifli

 
Italok

Karotin bomba

Bodzaszörp

Bailey's

Csoki likőr

 
üzenődoboz

 

 
Valutaváltó

 
Tartalom

Nézz élõ live filmet gportalon! 0-24-ben! Klikk ide! Filmek élõ live!!!!!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - TUDJ MEG TÖBBET SELENA GOMEZ MAGÁNÉLETÉRÕL, SZERELMÉRÕL, CSALÁDJÁRÓL, KARRIERÉRÕL!    *****    HA TE IS IMÁDOD A ZÖLD ÍJÁSZ VILÁGSIKERÛ SOROZAT ELBÛVÖLÕ SZERELMESPÁRJÁT AKKOR ITT A HELYED! MAGYAR OLICITY SITE    *****    The Vampire Diaries & The Originals szerepjáték - ha kedveled a sorozatokat és írni is szeretsz, ne habozz!    *****    Rendhagyó kedvezményt ajánlok Nektek, Te monhatod meg, hogy mi legyen az ára. Pl.: Születési, párkapcsoklati, horoszkóp.    *****    KÖNYVismertetõk, kötelezõ olvasmányok    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába!<<-BOOKFANCLUB    *****    Ingyenes, korlátlan képfeltöltés!!! www.kepfeltolto.eu    *****    Autista - Állatbarát - Homoszexuális - Intelligens - Kívülálló - Mûvészlélek - Segítõkész - Toleráns    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!    *****    HAT ÉVE ONLINE! - LÁTOGASS EL MAGYARORSZÁG EGYETLEN MÛKÖDÕ SELENA GOMEZZEL FOGLALKOZÓ OLDALÁRA! - HAT ÉVE ONLINE!    *****    A SZULTÁNA: HÍREK - KÉPEK - SOROZATISMERTETÕK - TÖRTÉNELMI INFÓK - ÉRDEKESSÉGEK MINDEN MENNYISÉGBEN A SOROZATRÓL    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Itt a nyár! Kivirágzott a mályva és a pipitér! Hogy mit szólt ehhez a két virágmanó? Gyere, és olvasd el a Mesetárban!    *****    STITCHERS - Magyarország egyetlen oldala a természetfeletti krimi-drámasorozatról! A Stitchers sorozatot megéri nézni!    *****    Nézz Élõ live filmet gportalon. Klikk klikk klikk.    *****    Gréti. 23. Egyetemista. Chevelle. Rap. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Élõ live mozifilmek. Ha szereted a filmeket, sorozatokat, meséket akkor itt a helyed!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    ARIANA GRANDE TODAY - MAGYARORSZÁG EGYETLEN ARIANA GRANDÉVAL FOGLALKOZÓ HONLAPJA - TUDJ MEG RÓLA MINDENT