Ízek és kalandok

                                                                                                                                                                                                                                            

Pár szóban az oldalról
 
Hátizsák
 
Mi újság?
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2010-03-18
 
okosságok

 

 
Időjárás

Magyarország időjárása

A részletekért klikk a képre.

 
Ajánlott oldalak

www.utikalauz.hu

www.virageso.gportal.hu

http://blogok.info

 
Kitekintés

Hellasz

"saját levében"

Margit2 honlapja

Gesztenye

Donna

Feje főz

Sissi lapja

Andi konyhája

Molnárka kertje

Édes otthonunk némi sóval

Mary konyhája

Tálaló

Réka naplója

Ami a mi konyhánkól kikerül

 

 

 

Bannerem

 
Ha it jársz néha etesd meg!

 

 
ajánló

 
Virágeső

Virágeső

Promote Your Page Too

 

 

 
widget

Legjobb receptes blogok

 
2014 május

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

csalánba nem üt a mennykő!

  2014.05.29. 12:43

Csalán


Ilyenkor, májusban van itt az ideje a csalánlevelek begyűjtésének. Általa egyszerűen juthatunk vitaminokhoz és létfontosságú ásványokhoz. A kertünkbe felelhető nagy csalán leveleit szárítom és teszem el a táli időszakra teának.
Még a legkisebb kertben is elfér egy-két tő a sarokban. Én előnyben részesítem a házi kertekben található csanalat az útszélivel szemben.
A csalán nagyon sokoldalú ehető, iható, gyógyító, és egyben növényvédő növény is. Kétféle csalán ismeretes a nagy csalán (Urtica dioica) és a kis csalán vagy árvacsalán (Urtica urens), ami sokkal csípősebb a nagy testvérénél.
A legerősebb vértisztító növényről beszélünk, ezért tisztító kúrákhoz, böjtökhöz is hasznos.
Már a régi időkben is ismerték pl. kígyómarás mérgének eltávolítására használták.
A csalán gyökere is nagyon hasznos anyagot tartalmaz, ami csökkenti a hajhullást és a korpásodást.
A gyógyászatban reuma, köszvény ellen, vér-és vesetisztító teaként, hólyaghurut és magas vérnyomás kezelésére használják. És ami fontos, hogy megtalálható egy kvercetin nevű flavonoid, mely gátolja az allergiás szervezetben az allergénre adott reakcióként termelődő hisztamint.
Ha felfáztál, naponta egy csésze csalántea csodát tehet.
Borogatásként is használhatod gyulladásokkal járó, lüktető fájdalom enyhítésére,  vénás fájdalmak vagy sérülés okozta duzzanatok esetén is javulás érhető el.
A biokertészek eredményesen vetik be a hígított csalánlevet a levéltetvek elleni védekezésben.
Elkészíthető főzeléknek magában vagy más zöldségekkel együtt, de levesekbe vagy salátákba is tehetjük. Régen sört is főztek belőle.
Csalánfőzelék
A fiatal hajtások tetejét csípd le, kb.2 szint levélzetet, mosd meg, lobogó sós vízbe dobd 1-2 percig, azután szűrd le és vágd apróra. Egy lábasban kevés rántást kel készíteni, a megvágott csalánt beletenni, végül apróra vágott fokhagymával ízesíteni, hogy jól érződjék az íze. Öntsd fele egy pici tejjel és még a lével, amiben főtt a csalán, apránként, hogy túl híg ne legyen, még szükség szerint sózd, egy forrás után kész is van. Nagyon ízletes.

Csalán krémleves
Egy csokor csalán levelet leszedünk, és megmossuk.
2 db közepes burgonyát meghámozzuk, és felkockázzuk.
Az edénybe, amibe a többi hozzávaló is kerül majd, 2 gerezd összetört fokhagymát az olívaolajon megpirítjuk.
Hozzáadjuk a csalánt és a felkockázott krumplit, majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Ízesítjük szerecsendióval, sóval és borssal.
Amikor a krumpli megfőtt, hozzáöntjük a tejet (vagy tejfölt / kefirt / aludttejet), még egy darabig melegítjük, majd turmixgéppel összeturmixoljuk.
És végül, hogyan készítsd el a csalán teát?
Forrázz le egy teáskanálnyi csalánlevelet két deciliter vízzel, majd hagyd állni öt percig. Az így elkészült teát ízesítheted mézzel, de ihatod magában is.
Forrázatát ajánlatos naponta 3-4 csészével elfogyasztani.

Posztom csupán tájékoztató jellegű, és semmilyen esetben nem helyettesítik szakorvos véleményét.

Lengyel konyha

  2014.05.29. 12:42

A minap Lengyelországban jártam és annak ellenére, hogy nem gasztronómiai utazást terveztünk, nagy hatással volt rám a lengyel-konyha, holott az alapanyagai ugyanazok, mégis az eljárások miatt az ízvilág teljesen más.
Az ott tapasztalt gasztronómiai élményeim leírását a Zapiekanka említésével szeretném kezdeni.

Zapekianka

Ez az, a hagyományos utcai étel, amit ha Lengyelországban jársz, véletlenül sem szabad kihagynod.
Zapiekanka (nem összekeverendő az orosz Zapekanka-val mert az egy sült sajtféleség) alapja egy elfelezett baguette. Amire kerül pirított gomba, sajt és ketchup, de vannak hawaii stílusú zapiekankák ananásszal és görög stílusú olajbogyóval és feta sajttal. Néhány alapvető változata, mint például: "zapiekanka na Ostro" (csípős Zapiekanka) és a "zapiekanka z mięsem" (Zapiekanka hússal). Ezeket általában kemencébe helyezik, amíg a sajt megolvad, és a francia kenyér ropogóssá válik. Ezután kerül a tetejére, a ketchup vagy valami speciális öntet. Fantasztikusan tudják készíteni ezt a lengyel” fast food”-ot. Tereken, piacokon és utcákon bárhol találkozhatunk vele. Egy kb. 25-50 cm hosszú, Zapiekankanak az eladási ára 3. és 7. zł között mozog.
A másik szívemhez közel került étel a Barszcz levest. Összegezve gyönyörű a színe, finom az íze.
A górál gasztronómia szerves részét képezi a cékla – ami szintén a szomszédos országokkal azonos alapokon nyugvó Barszcz leves alapja. A zsidó negyedben az Ariel étteremben a Barszcznak azt a változatát kóstoltam, amit ravioli típusú galuskával tálaltak. Ezt a feltétet úgy hívják, hogy Uszka (szó szerint "kis fülek "), gombás töltelékkel volt töltve. Ez a típusú Barszcs (barszcz wigilijny z uszkami ) Lengyelországban, karácsonyi menüben az első fogás.   Bátran állíthatom Mennyei volt!


Aztán Auschwitzban, közvetlen a tábor melletti étteremben a céklalevest sült és töltött piroggal tálalva kóstoltam. A pierogi egy mindenfélével töltött tészta egy lengyel „karrierista”, mely mindenki kedvencévé vált. 
Barszcz czerwony
Hozzávalók:
1 kg cékla
2 l alaplé
3 közepes sárgarépa
1/4 nagy zeller
1 kávéskanál majoránna
1 babérlevél
4 szegfűbors
2 kávéskanál borecet
2 gerezd fokhagyma

frissen őrölt fekete bors
Elkészítés: Az alaplevet felmelegítjük, hozzáadjuk a felkockázott répát és a zellert, majd a levesbe tesszük a szegfűborsot, a fokhagymákat és a babérlevelet. Amíg fő, addig gumikesztyűben megpucoljuk a céklákat, felkockázzuk, és a leveshez adjuk. A levest sózzuk, borsozzuk, s a legvégén majoránnával fűszerezzük. Borecettel kicsit savanyítunk rajta és friss kenyérrel, pogácsával, esetleg sós, rántott palacsintával tálaljuk.

              

 

És ha már Kazimierzben zsidó negyedben volt a szállásunk, egy izgalmas és érdekes kulináris világba próbálunk betekinteni, a zsidó-konyhába.
A zsidó konyha az egyik legtöbb előírást tartalmazó gasztronómiai rendszer mert Mózes ötödik könyve előírja, hogy mit lehet, és mit nem. A sólet a legjellegzetesebb zsidó eledelnek számít. A zsidók hagyományosan péntek estére készítik, és egész szombat estig melegen tartják, így nem szegik meg a tűzgyújtás tilalmát, mégis meleg étel kerül ünnepnapokon is az asztalukra.


„Sólet,
melynek főzésére Mózest
hajdan maga a Jóisten
oktatta Sinai hegyén…
Sólet, a valódi kóser
isteni ambrózia,
Paradicsom kéj-kalácsa"
Heinrich Heine

Az ott megkóstolt sólet egészen másként volt elkészítve, mint ahogyan mi szoktuk itthon. A gerslitől sokkal szárazabb volt. Mi inkább főzelék sűrűségűen készítjük.
Ide is jellemző az „ahány ház, annyi szokás”, kifejezés. De Kazimierzben a zsidó negyedben szombaton sóletet enni, igazán történelminek volt érezhető.
A lengyelek előszeretettel használják a savanyú káposztát az ételeik elkészítéséhez, amiből a híres Bigos is készül. A Bigost nemzeti ételüknek tekintik, a mi székelykáposztánkhoz hasonlítható.
A mai lengyel konyha elképzelhetetlen kolbász és csülök nélkül főként savanyú káposztás körettel. A csülök még a német konyha hatása lengyel gasztronómiára.


A páromnak, aki imád enni, enni, enni és csak enni, számára ez volt a csúcs. És Zakopanében nem tudott szabadulni a sült csülök látványától. És bevállalt egyedül egy egész csülköt, kisebb-nagyobb sikerrel.
Golonka
Hozzávalók:
1 nagy nyers csülök
1 kg krumpli
1 babérlevél
6 bors
2 borókabogyó
1 nagy vöröshagyma
1 /4 zeller
2 gerezd fokhagyma aprítva

apróra vágott friss petrezselyem
1 teáskanál köménymag
A mázhoz:
5 dl világos sör
2-4 evőkanál méz
Elkészítés: A csülköt megmossuk, majd nagy lábas vízbe eresztjük. A hús mellé rakunk fokhagymát, fűszertartóban köményt, borókabogyót és borsot teszünk, ezt is az abáló léhez adjuk, valamint a babérlevelet. Lassan, gyöngyözve főzzük a csülköt. A krumplit héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, akkor megpucoljuk, negyedeljük, majd egy nagyobb tepsibe fektetjük. A karikára szelt hagymát is hozzáadjuk.
A sört a mézzel összeforraljuk. Ha megfőtt a csülök, akkor a húst a krumpli tetejére helyezzük és a sörös mézzel alaposan meglocsoljuk. 220 fokra előmelegített sütőben tesszük, időnként újra locsolgatva nagyjából 40 percig sütjük, amíg szépen meg nem színesedik a csülök bőre.


Az egykori királyi székhely sok gasztronómiai meglepetéssel fogadott minket annak ellenére, hogy nem ezek felkutatása volt a cél. A lengyelek kétségkívül jó konyhával büszkélkedhetnek.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Névnap

 

 
Hóravaló
 
Bácskai Napló
 
Bácskai receptek
 
Wass Albert gondolatai
 
Szendvicsek, előételek

Tojásos melegszendvics

 
Pillanatok a konyhámból

Brokkolis tészta

Canneloni újragondolva

Chilis bab

Cézár saláta

Dermedt saláta

Frutti di Mare spagetti

Gezemice

Gnocchi

Gyros

Illovai rakottas

Karfiolos-gombás tészta

Kínai mézes csirke pirított tésztával

Lasagne

Padlizsános tészta

Rakott zöldbab

Rakott padlizsán mennyei raguval

Rántásos gombóc

Rántott töltött kelkáposzta

Muszaka

Őzgerincben sült csirkemell

Tejszínes-gombás ravioli

Tejszínes, sajtos rakotttészta

Temesvári sertéstokány

Tócsni

Töltött cukkini

Töltött karalábé

Töltött zsemlevekni

Zakuszka

Zöldbabos tészta

Vadásznokedli

 

 

 
Levesek
 
Köretek
 
Édességek

Albert kekszes

Amerikai fánk

Andi túró tortája

Aranygaluska

Asztória szelet

Bajor kifli

Baklava

Banános kuglóf

Bejgli

Bogyós gyümi torta

Bögrés mézeskalács

Citromos szelet

Cukrozott narancshéj

Csiga torta

Csokis, gesztenyetorta

Csokis golyók

Csokis kókuszcsók

Csokis-vaníliás karika

Diócska

Éclair fánk

Fahéjas-csokis keksz

Farsangi fánk

Ferrarrossi

Fitoura

Focitorta

Francia mákos krémes

Gyors kókuszos

Habkönnyű citromos kuglóf

Húsvéti bárányka és nyuszi

Kakaós csiga

Kapros-túrós

Keksz tekercs

Kinder pingui szelet

Kókuszos

Kókuszos szelet

Kókuszos sütemény

Kürtöskalács

Mákos-citromos szelet

Mákos szelet

Meggyes-túrós pite

Mézeskalács és bonbon

Mini töltött fánk

Néger szelet

Panettone

Penészke

Pudingos csiga

Pudingos kalács

Puszidli I

Puszedli II

Reszelt, habos, almás sütemény

Répatorta

Ribizlis muffin

Szilvás Bakewell pite

Szilvás lepény másként

Szilvás pite

Szülinapi csokitorta

Szülinapi csokitorta II

Szülinapi csokitorta III

Sajtos puffancs

Sajtos roló

Sajtos tallér

Sós kockák

Tejfölös szelet

Tejszínes citromtorta

Tiramisu

Tökös-csokis Haloween kekszek

Töltött kifli

Túrófánk

Túró krokett

Túrós süti

Túrótorta

Vaníliás gyümölcs kosárka

Vargabéles

 

 

 
Kenyerek, lángosok

 

Az én házi kenyerem

Burgonyás lángos

Csirkés házi wrap

Házi kenyér

Kenyérlángos

Kombe

Lábasban sült cipó

Mozaikkenyér

Pizzagolyók

Sajtos hajtovány

Sonkás-sajtos tekercs

Vimpikifli

 
Italok

Karotin bomba

Bodzaszörp

Bailey's

Csoki likőr

 
üzenődoboz

 

 
Valutaváltó

 
Tartalom

A karma és az asztrológia kapcsolata    *****    Engedd meg, hogy horoszkópod elkészítésével szabad választásodban segítségedre lehessek. Várlak a csillagjövõ oldalon!!!    *****    ♫ Vár Téged is az egyetlen magyar nyelvû, megbízható Zara Larssonnal foglalkozó forrás! ♫ ZL Hungary ♫ ZL Magyarország ♫    *****    WISE-VOGUE | MERT A DIVATBAN IS LEHETSZ BÖLCS! - ÚJ BLOG TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA    *****    Nettó Bruttó Bérkalkulátor 2018    *****    A HUN Tv kezet nyújt, Asztrológiai elõadásom az Élet Magazin mûsorában.    *****    INGYEN letölthetõ OSHO könyvek, ezoterikus olvasmányok, Asztrológia: tanácsadás, oktatás.    *****    ***Munkatársakat keresek kezdetben mellékjövedelemként / Napi 1-2 óra munkával, majd késõbb akár fõállásban is!***    *****    Ingyenes tanácsadás,rendeld meg a tetszésed szerinti elemzést és minden kérdésedre választ adok.Részletek az oldalon!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Csillagászati ismeretek kézdõk és haladók részére. INGYENES ASZTRO-suli minden tanulni vágyónak!    *****    ** Portálépítés - G-Portál & HTML & CSS & Wordpress segítségek, kódok, sablonok, egyedi scriptek **    *****    ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! ASHLEY TISDALE!    *****    CSILLAGKÉPEK - a fokok szimbólumai    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE    *****    Minimálbér, garantált bérminimum és szakmai minimálbér 2018 évben - 4 és 6 órás részmunkaidõs foglalkoztatás bére!    *****    Minimálbér, garantált bérminimum és szakmai minimálbér 2018 évben - 4 és 6 órás részmunkaidõs foglalkoztatás bére!    *****    WISE-VOGUE | MERT A DIVATBAN IS LEHETSZ BÖLCS! - DIVATBLOG TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!