Csokis gesztenye torta
2012.01.17. 23:04
Egy kis visszaízlelés, mivel ezt a tortát karácsonykor sütöttem. „Kiskanál” oldalon találtam rá a receptre és gondoltam kipróbálom. Azt hiszem betalált. Az eredeti recept szerint 10 lapnak kellett volna kijönni, de nekem nagyobb volt a tortaformám, így csak 6 lapra volt elegendő a tésztám. De nem érem be ennyivel újra fogok próbálkozni, mert nagyon finom tortáról van szó.


Csokis gesztenyetorta
Hozzávalók:
• 60 dkg gesztenyepüré
• 20 dkg vaj
• 4 tojássárga
• 4 egész tojás
• 2 teáskanál sütőpor
a csokoládékrémhez:
• 6 tojás
• 30 dkg cukor
• 3 evőkanál kakaó
• 15 dkg étcsokoládé
• 30 dkg vaj
díszítéshez:
• kb. 10 dkg dió vagy mogyoró
• 10 dkg étcsokoládé
A gesztenyés lapokhoz a gesztenyepürét és a puha vajat habosra kavarjuk, majd egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat és az egész tojásokat is. Végül hozzákeverjük a sütőport is. Ebből a masszából 10 lapot sütünk. A massza tizedét sütőpapírral bélelt 26 cm átmérőjű, kerek sütőlemezre kenjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük, vagy amíg a tészta széle barnulni nem kezd.
A csokoládékrémhez az étcsokoládét feldaraboljuk, majd mikróban vagy gőz fölött felolvasztjuk. A tojásokat a cukorral fehéredésig kavarjuk, majd kézi habverőre váltunk és a tojást gőz fölé tesszük. Itt kb. 5 percig kevergetjük. A gőzről levéve a krémbe belekeverjük a kakaót és a felolvadt étcsokoládét, ezt alaposan elkeverjük. A krémet 3-4 óráig hűtjük, mialatt az egészen besűrűsödik. A csokis krémet mixerrel fellazítjuk, majd több részletben hozzákeverjük a lágy vajat.
A lapokat megtöltjük a krémmel és a torta oldalát is bevonjuk. A tortát minimum 2 órára hűtőbe rakjuk.
A csokoládét a vajjal felolvasztjuk, majd a lehűlt torta tetejére kenjük. A torta oldalát apróra vágott dióval díszítjük.
|