Beszéljünk a bruschettáról
2012.02.01. 14:07
Most, hogy újra Rómába készülünk, felelevenedett bennem a bruschetta íze. Ez, az amúgy jelentéktelennek mondható, az olaszoknál menő előétel, egyszerűen nagyszerű.
Egy turista menüben találkoztam vele először, tavaly Rómában, akkor még nem tudtam, mit takar a bruschetta szó, pedig a kockásterítős trattóriak étlapján gyakran szerepel ez a kétféle előétel a „crostini”és a „bruschetta”.
A különbség köztük csak a kenyérben rejlik. A crostinihez ciabattát vagy baguettet használnak, ez által vékonyabb és ropogósabb, míg a bruschettához többnyire rusztikus kenyeret.
Alapesetbe grillezett kenyérszeletet jelent, amit fokhagymával dörzsölnek be, extra szűz olívaolajjal locsolnak meg, majd sóznak és borsoznak. A rátehető feltétek tára kimeríthetetlen.
Ez, egy Rómában evidens antipasti, tetőtől talpig olasz a paradicsomtól, a bazsalikomtól az olívától, és a pesttótól.

|