Burgonyás lángos
2012.02.12. 18:58
Burgonyás lángos

A lángos a magyar konyha sült lepénye.
Ha vasárnap reggel a piacon járunk, a fokhagymás lángos illata mindig elbizonytalanít a reggelit illetően. Legtöbbször beállunk a lángosos előtt kígyózó sorban, míg várakozunk, beszívjuk a sülő lángos illatát, mely már önmagában is laktatni képes.
Számomra jöhet bármiféle divatos kaja, hot-dog, hamburger, stb. lángos az mindig A lángos marad.
Ha én készítem, kicsit időigényesebb a - gyorsan összedobok valamit – reggeliknél, de nálunk az egész család szereti és megéri a fáradságot.
Burgonyás lángos
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg főtt, még meleg áttört burgonya
1 egész tojás
1,5-2 dl tej
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő
1 evőkanál olaj
1,5 teáskanál só
olaj a sütéshez
Az élesztőt az előzőeknek megfelelően futtasd fel.
Az áttört burgonyához keverj egy kevés meleg tejet, szitáld rá a lisztet és a sót, öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt és a tojást. Dagaszd össze robotgéppel, miközben még apránként öntöd hozzá a maradék tejet. A végén add hozzá az evőkanál olajat. Közepesen lágy tésztát kell kapnod. Keleszd meleg helyen fél órán keresztül, majd nyújtsd ki másfél centi vastagra, és egy pohár segítségével szaggasd ki. Megint pihentesd 20 percig, majd forró, bő olajban süsd aranybarnára mindkét oldalát.
|